VAKmerő kihívás

Egy nagyszerű kezdeményezésről szereztem tudomást Bihari Rékától.

“Szeretném figyelmetekbe ajánlani idei jó ügyünket: VAKmerő kihívás: hangoskönyv a Te hangoddal! Látássérültek online hangoskönyvtárát szeretnénk fejleszteni kortárs irodalommal, önkéntesek toborzásával. 2005. után megjelent könyvekben nem igazán bővelkedik az országos online hangoskönyvtár (mely csak a látássérültek számára elérhető). Érdekesség, hogy 2018. decemberében készült el az az applikáció, mely lehetővé teszi a látássérülteknek az online elérést a könyvtárhoz. Tavaly decemberig csak CD-én lehetett kikölcsönözni az irodalmakat, mely postán jutott el a kölcsönző személyhez, majd postán vissza a könyvtárba. Idén februárban Bosnyák Viktóriával egy vakok és gyengénlátók gyermekotthonában tett látogatásunk után fogalmazódott meg bennem, hogy miért ne tehetnénk elérhetőbbé a kortárs irodalmat a látássérültek számára is.

Aktuális jó ügyünkre hagyományosan a Telekom Vivicittá Városvédő Futáson hívjuk fel a figyelmet. Idén is futunk április 13-án szombaton. Csapatunk már 145 fős, összesen 2400 m-t futunk a 11:30-kor induló iskolai futamon.

Idén a csapattal futnak Finy Petra és Kalapos Éva Veronika Athenaeumos szerzők és Kovács Judit vak lány a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének munkatársa.

A Nagyszínpad mellett “Kulturális összeesküvés” névvel egész nap (április 13.) standot működtetünk a Margitszigeten, érdekes és értékes programokkal, ahol a látók érzékenyítése, az olvasás és irodalom lesznek a fő témák.

Ízelítő:
– kitelepül hozzánk a Láthatatlan Kiállítás szabadtéri installációja: Botorkáló,
– ki lehet próbálni vakok számára készült eszközöket, játékokat,
– egy vegyészmérnök és egy csillagász kísérleteket végez és szemkötővel végig lehet a kísérlet folyamatait próbálni, tapogatni,
– szörpkóstolást szervezünk szemkötővel,
– a babzsákos felolvasózugban – közéleti szereplők olvasnak fel a gyerekeknek,
– irodalmi játékokkal ajándékokat is lehet nyerni, továbbá
– a felolvasásokkal foglakozó szakmai szervezet, Bodor Tibor Kulturális Egyesület vak kollégái is kint lesznek a standon, így személyesen fel lehet tenni a felolvasás rögzítésével kapcsolatos technikai kérdéseket.”

Ezen az oldalon lehetőséged van szavazni, választani a civil kezdeményezések közül. Nem lesz könnyű. Én a VAKmerő kihíváshoz kapcsolódva a Bodor Tibor Kulturális Egyesületet választottam. Válassz te is!

Civil Díj 2019

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük