A leggazdagabb árva

Bauer Barbara A leggazdagabb árva című könyvét olvastam nemrég. A regény a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg, én pedig a kollégám ajánlására vettem a kezembe. 

Tuska János József gyűjteményéből (www.wenckheim.hu)

Főhőse Wenckheim Krisztina az árva, de rendkívül gazdag grófkisasszony. Apja Wenckheim József Antal gróf volt, akiről Jókai Mór az Egy magyar nábob főhősét, Kárpáthy Jánost mintázta. Talán ez is elég, hogy felkeltse az érdeklődést e bájos lányregény iránt. Ha a most divatos utópiák helyett egy múltban gyökerező, de a jelennek is üzenő olvasmányra vágysz, jó szívvel ajánlom.

Néhány kedves idézetet mutatnék belőle:

“…De ígérj meg nekem valamit!-nyúlt a lánya álla alá a gróf.-Ne várj rám! Játssz, tanulj, nevess sokat, de ne várj!..Ne vedd el magadtól az időt várakozással. Mennyire szerette volna a gróf meggyőzni a lányát, hogy ez az egész életre igaz. Várni valamire, vagy valakire, miatta elodázni a pillanatot, elszalasztani azt, ami ott van kéznél, amire várni sem kell már:időpazarlás.”

“Hogy ki vagy, Krisztina, az nem attól függ, hogy hol születtél, mi a neved, vagy mekkora a vagyonod. Hogy ki is vagy valójában, az itt bent dől el, …a szívedben.”

Egy fontos tanácsot is megfogalmaz Bauer Barbara a szereplője szavain keresztül. Ha valakivel jót teszünk: “legyen ez az öröm a fizetséged. Ezt a jó érzést senki el nem veheti tőled. De ne várj még hálát is! Az már kapzsiság.”

További értékes információhoz juthatunk Tuska János József honlapján a Wencheim családról.

Wenckheim kastélyok

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük